Faglig Artikel om  retinoskopi, der har været udgivet i “Tid og Syn” 1993 og “Optikeren” 1999.

Synsprøver på samlebånd

Af Optiker & KontaktlinseOptiker, Leif Havshøj Larsen, Flensborg.

Næsten 25 år er der gået siden jeg flyttede til Grønland fra Danmark, og dengang havde jeg faktisk ikke forestillet mig at jeg skulle blive her i så lang tid. Men nu har jeg besøgt, stort set, alle beboede steder i Grønland for at lave synsprøver på folkene her. Det har selvsagt taget sin tid at komme rundt. Ofte har jeg stiftet bekendtskab med turister eller gæster der enten er strandet et "vildt" sted eller som simpelthen ikke, i deres rejseplan, har taget hensyn til ekstra ,uventede, ophold. Som altid, når man rejser i Grønland, skal man tage sig god tid. Billetten lover at man skal rejse fra et sted til et andet i løbet af en given tid, men ofte sætter enten vejret eller andre uforudsete hændelser en stopper for al videre rejse. Derefter må man bare sætte sig ned og vente til stormen har lagt sig, tågen er lettet eller helikopteren eller flyet er ankommet, repareret eller at skibet kommer igennem storisen. Det kan sommetider tage flere dage før man kan komme videre. Selvfølgelig er det noget man skal affinde sig med, og det er bestemt noget det tager en god portion tålmodighed og tid at vænne sig til. Heldigvis er det blevet bedre, end det var for 10 år siden. Rejser man langt i Grønland er det ikke usædvanligt at man rejser flere tusinde kilometer. Klimaet og vejret skifter hurtigt. Man har mange flyskift eller mellemlandinger. Derfor er det af stor betydning at man "sparer" på baggage og al overflødig vægt.

Hver gang jeg er rejst har jeg haft lidt mindre bagage og udstyr med. Efterhånden fandt jeg ud af hvilke ting der er nødvendige og hvilke ting der godt kan undværes. Ting som batterier og lim kan være vanskelige eller helt umulige at opdrive. Derfor er det ofte nødvendigt at medbringe disse samt øvrige ting som man måske ikke umiddelbart har direkte anvendelse for, men som kan være til stor hjælp på rejsen. Jeg er altid rejst med Phoropter og et bordstativ. Men mit vigtigste instrument er et helt andet. Ikke GAFFATAPE, som man altid skal have med i lommen, men:

Retinoskopet

Retinoskopet kender de fleste nok som den museumsgenstand der henligger bagerst i den nederste skuffe i synsprøverummet. Vi prøvede at bruge det på optikerskolen, men de fleste har sikkert lykkeligt glemt alt om dette instrument. Dog er det denne museumsgenstand jeg her vil beskrive mine erfaringer med.

På rejse synes jeg at retinoskopet er kommet helt til sin ret. Instrumentet er lille, let, bruger kun meget lidt strøm og er ikke afhængig af lysnettet samt nemt at vedligeholde, da det er forholdsvis ukompliceret i sin opbygning. Dette i relation til den håndholdte autorefraktor gør retinoskopet til det ideelle rejseinstrument.

Desuden får man med retinoskopet meget værdifulde oplysninger, om øjets brydende medier, cataract, anomalier. Desuden kan forandringer i iris og cornea der kan influere på visus, direkte ses i retinoskopet.

Den retinoskopimetode jeg anvender adskiller sig fra den metode jeg blev undervist i på optikerskolen. Jeg fik vistnok et antal løsblade til gennemsyn.

Min metode har jeg ikke set beskrevet andetsteds , men den bygger direkte på egne erfaringer, fra specielt min rejse til Upernavik's bygder i 1995. Dengang blev jeg sat på en opgave, nemlig at lave 200 synsprøver på 6 dage. Jeg havde ingen adgang til de tidligere oplysninger idet de gamle brillerecepter var blevet glemt på sygehuset i Upernavik. Tolken skulle jeg dele med øjenlægen der selvfølgelig ikke som mig, forstod noget som helst Grønlandsk. Der sad jeg i suppedasen og kastede et blik, først på de instrumenter jeg havde med derefter på de ca. 40 personer der stod ventende udenfor døren. Med lidt held taler 4-5 af dem dansk.

To instrumentkasser gjorde det ud for stole mens phoroptoren var sat fast på bordstativet der stod på den store kasse fra øjenlægens YAG-laser-spaltelampe. Et af kassens håndtag var placeret lige under bordstativet derfor vaklede det hele lidt når skibet duvede ved kajen. Indretning var sat op lige ved siden af skibets vaskemaskine hvor kokken netop havde lagt viskestykker i til kogevask. På den anden side var lægens køje placeret. Når jeg lige rullede hans sovepose sammen i den ene ende, var køjen helt fin at lægge brillekollektionen frem på. Lastelugen kunne åbnes så der kom både frisk luft og godt med lys ned i "prøverummet".

Ved den slags "samlebåndsarbejde" er det af stor betydning, hurtigt,  at kunne indhente, så gode oplysninger som muligt. Desværre havde jeg aldrig nogen chance for at kunne kigge i de gamle brillerecepter, de fleste havde ikke nogen briller, og det var lidt over 5 år siden at der sidst havde være optikerbesøg her på egnen. Behovet for synsprøver var derfor enormt og efterhånden som folk oppe i bygden fandt ud af at der var kommet optikerbesøg, kom der flere brilletrængende ned til skibet.

Situationen kan være lidt vanskelig at forestille sig og jeg vil da kun anbefale erfarne optikere at forsøge sig , men noget tilsvarende. Man er nemlig meget alene med alle spørgsmål og problemer der måtte opstå undervejs.

Nu havde jeg jo ikke så mange instrumenter til rådighed, men her var det at jeg fandt på at benytte retinoskopet. Det gjorde at jeg hurtigt opnåede en god rutine i retinoskopi. Jeg vil derfor anskueliggøre metoden i punktform uden teorien der er beskrevet i anden litteratur. På mine rejser har jeg anvendt metoden på adskillige tusinde øjne så jeg ved at den virker.

Retinoskopimetode

Der bør være flg. instrumenter til rådighed:

Stregretinoskop Heine Retinoskop

Visustavle

 

Phoroptor, prøvebrille eller retinoskopistavRetinoskopistav

Ved brug af retinoskopistav skal man være opmærksom på at der ikke er indbygget "hukommelse" som i f.eks. phoroptoren eller prøvebrillen. Husk derfor at skrive de fundne styrke ned med det samme.

1. Patienten skal fiksere på et fjernt objekt (6 meter) under hele undersøgelsen.

2. Indsæt retinoskopilinser (+1,50 D.)

3. Retinokopet indstilles til planspejlseffekt (lige i klikket) og undersøgelsen indledes fra en afstand på ca. 65 cm.

Modbevægelse4. Alle meridianer undersøges og der sættes plus eller minusglas ind foran øjnene indtil alle meridianer netop udviser modbevægelse dvs. maksimum +. Hvis du er i tvivl så læg +2,00  sf. på idet det er lettere at se modbevægelsen end medbevægelsen.

 

 


Modbevægelse

Medbevægelse5. Derefter reduceres +  med 0,25 dioptri ad gangen indtil der lige netop er medbevægelse i én meridian. Når der er medbevægelse er retinoskopistyrken mest i retning af minus. Da metoden her beskriver undersøgelse af minuscylindere opnår vi at cylinderstyrken bliver neutraliseret i et punkt lidt svagere end den reelle cylinderstyrke. Den bliver derfor ikke større end nødvendigt.

 

Medbevægelse.

6. Nu skal retinoskopet indstilles til konkavspejlseffekt. Skub knappen på retinoskopet helt op. (Heine retinoskop). Fortsæt undersøgelsen i ca. 1 meters afstand. Drej lysspalten indtil der fremkommer en tynd stregformet lysrefleks i pupillen. Denne lysrefleks angiver cylinderakseretningen. Fotografiet herunder viser cylinderaksen liggende i 90° med en skrå lysspalte.

Cylinder  BrilleLeif briller og kontaktlinser Qaqortoq GrønlandHvis der er bare en smule astigmatisme tilstede vil der altid være en stregformet lysreflex. Men en så tydelig refleks som den der er vist på fotoet vil først vise sig ved cylinderstyrker over ca. 2 cyl. Ved svagere cylinderstyrker kan stregrefleksen ses tydeligere fra lidt længere afstand. Cylinderstyrker på 0,25 cyl. Skal observeres fra mellem 1 og 2 meters afstand.

 

Vinkleret på cylinder  BrilleLeif briller og kontaktlinser Qaqortoq GrønlandPrøv så at dreje lysspalten videre rundt til den står vinkelret på den fundne cylinderaxe og se at lysrefleksen i pupillen bliver udvisket.

Fotoet viser pupilrefleksen når lysspalten står vinkelret på øjets cylinderakseretning.

 

Cylinderaxe  BrilleLeif briller og kontaktlinser Qaqortoq GrønlandDrej lysspalten tilbage så den ligger parallelt med lysrefleksen i pupillen. Nu kan man direkte aflæse akseretningen på phoropteren eller prøvebrillen. Endda med en nøjagtighed på 5°-10°. fotoet illustrerer lysspalten når den ligger parallelt med lysrefleksen og cylinderakseretningen.

 

7. Fortsæt undersøgelsen af cylinderen i en afstand af ca. 67 cm., med retinoskopet på planspejlseffekt og tilføj ÷ cylinderglas i axeretningen til der er medbevægelse vinkelret på den fundne cylinderakseretning.

Neutralisation8. Forøg den sfæriske styrke med + med 0,25 sf. og kontrollér at der er neutralisation i alle meridianer.

 

 

Neutralisation.

9. Fjern retinoskopilinserne og den styrke der nu sidder tilbage er retinoskopiresultatet.

Ved brug af prøvebrille eller retinoskopistav skal man huske at reducere refraktionen med 1,5 dioptri for at kompensere for afstanden.

Retinoskopi af begge øjne er gennemført efter 1-2 minutters objektiv undersøgelse hvor man kender mere til øjet end, man ville gøre ved brug af autorefraktor. Retinoskopi udført efter ovennævnte metode vil sjældent afvige væsentligt fra den endelige afstandsrefraktion og cylinderaxe.

Du er velkommen til at skrive e-mail til mig hvis du har spørgsmål om retinoskopi.

God fornøjelse.

Leif Larsen

Copyright© 2000-2017 BrilleLeif® BrilleLeif og BrilleLeif logoet er registrerede varemærker tilhørende Leif Havshøj Larsen

BrilleLeif er faguddannet og autoriseret optometrist, autoriseret optiker, og autoriseret kontaktlinseoptometrist, kontaktlinsespecialist, kontaktlinseoptiker. BrilleLeif leverer briller, brillestel, brilleglas, modebriller, smarte briller, økonomibriller, reservebriller, ekstra brille, damebriller, herrebriller, læsebriller, it-briller, kontaktlinser, optik, ny kikkert, hurtig levering,  af god kvalitet. Synsprøve  Narsaq, Qaqortoq, Nanortalik og Alluitsup Paa. Online bestilling af briller, kontaktlinser, solbriller, og kikkerter til totalpriser. Smart og kvikt, hurtigere og lettere kan det ikke gøres. Få lavet en hjemmeside til firmaet eller privat og vis andre hvad du står for. Skriv til BrilleLeif for et tilbud. Start her.

Siden er opdateret
 7. april 2017

Flensborg Flensburg grænsehandel grænsebutik grænsebutikker Tyske priser euro lave priser lavpris billige billigt Tysk Tyskland varer toldfrit moms afgift afgiftsfrit Danske udland udenlandske handel handle handler køb købe køber hvor Briller i Flensborg i Tyskland fra Brille Leif Briller til Tyske priser fra Brille-Leif i Flensburg i Tyskland

BrilleLeif Tilbud og billige briller. Dansk Optiker i Flensborg i Tyskland. BrilleLeif Tilbud og billige briller. Dansk Optiker i Flensborg i Tyskland.
Leif Larsen - BrilleLeif

Om Retinoskopi

Danmark Sundhedsstyrelsen Autorisations ID: 05T6S
Norge Helsepersonellregisteret: 10019787
Deutschland Handwerkskammer Flensburg Deutschland Betriebsnummer: 2110579244

 

 

Mit Urteil vom 12. Mai 1998 - 312 O 85/98 - "Haftung für Links" hat das Landgericht (LG) Hamburg entschieden, dass man durch das Setzen eines Links, die Inhalte der gelinkten Seite ggf. mit zu verantworten hat. Dies kann - so das LG - nur dadurch verhindert werden, dass man sich ausdrücklich von diesen Inhalten distanziert. Hiermit distanzieren wir uns ausdrücklich von den verlinkten Seiten

Jeg taler DANSK. Ring 3210 6310 så skal du se!